Boşanma Durumunda Şirket Ortaklığının Durumu Nedir?
Boşanma Durumunda Şirket Ortaklığının Durumu Nedir?
Şirketler hukukunda birçok farklı konu ele alınırken boşanma durumunda şirket ortaklığının durumu da bunlardan bir tanesi. Boşanmanın ardından şirketlerin durumu belirli kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Burada ortaklığın hangi şartlarla gerçekleştiği söz konusu olacaktır. Şirketler hukuku kapsamında davalar çok farklı şekillerde sonuçlanabilir ve tüm ortakların bu kararlara uyması gerekir.
Eşlerden Biri Şirket Ortağı İse
Boşanma davalarındaki ilk durum eşlerden birinin herhangi bir şirkete ortak olması durumudur. Bu durumda boşanma sonrasında mal paylaşımı yapılacağından şirketteki hisseler de bu paylaşım içerisinde incelenir. Böylece şirket hisselerinin bir kısmı boşanana eşe geçecektir. Boşanma durumu sonrasında geçmiş dönemde ortaklığı bulunmayan eş artık şirket ortakları arasında yer alır.
Eşlerin Ortaklığı İle Şirket Kurulmuşsa
Eşlerin ortak bir şirketleri varsa boşanma durumu bu şirketin geleceğini etkilememektedir. Evlilik öncesinde ya da evlilik sırasında kurulmuş olan şirketlerde hisse oranları ne ise boşanma sonrasında da aynı hisse oranları geçerli olmaktadır. Şirketin hangi dönemde kurulduğunun bir önemi olmaz.
Şirket Eşlerden Birinin Kişisel Malı Olarak Gösteriliyorsa
Bildiğiniz üzere mal paylaşımları yalnızca edinilen mallar üzerinde yapılmaktadır. Eşlerin kişisel malları, mal paylaşımı sırasında dahil edilmez. Eğer şirketler kişinin malı sayılıyorsa bu durumda bir paylaşma durumu söz konusu olmaz. Ancak şirketin evlilik sonrasında elde ettiği kazancın şirketler hukuku kapsamında paylaşılması gerekmektedir.