Boşanma Durumunda Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Yazar: Editör - Tarih: 2020-12-19

Boşanma Durumunda Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Boşanma Durumunda Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Hayatlarını evlilikle birleştiren çiftler yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında bu kutsal birlikteliği sonlandırma kararı alabilirler. Mahkemelere başvurular yapılarak boşanma davaları açılacak ve tekrardan eşler bekâr statüsüne dönecektir. Ancak evlilik döneminde çocuk sahibi olunmuşsa durum biraz daha farklıdır. Çocuğun geleceğinin de düşünülmesi gerekir. 

Boşanma durumunda çocuğun velayeti aile hukuku kurallarına göre anne ya da babaya verilir. Bu son derece net bir karardır ve herkes tarafından bilir. Burada karmaşık olan durum anne ve babadan hangisine verileceğidir. Eğer eşler arasında bir anlaşma sağlanmışsa mahkemeler de bu karara saygı duyar ve bu kararı bozmaz. Ancak bir anlaşmazlık durumu söz konusu ise kararı mahkemeler verecektir. 

Boşanmada Velayet Kararı Verilirken Hangi Etmenlere Dikkat Edilir?

Boşanma davalarında velayet kararı verilirken mahkemeler için en önemli etmen çocuğun menfaatleridir. Aile hukuku mahkemeleri her zaman velayet kime verilirse çocuğun menfaatleri daha üst düzeyde olur sorununun yanıtını aramaktadır. 

Çocuğun menfaatlerinden kasıt geleceğinin planlanması ve bu süreçte ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmasıdır. Çocukların velayeti kime verilirse çocuklar sosyal ve ekonomik yönden daha iyi bir geleceği sahip olur sorusunun yanıtı mahkemeler için önemli olacaktır. 

Çocuğun yaşı, hayat tarzı, kişisel gelişimi ya da sosyal hayatı da önem arz eder. Örnek vermek gerekirse küçük yaştaki çocuklar anneye daha fazla ihtiyaç duyacağından velayetleri büyük bir ihtimalle anneye verilir. Bu süreçte mahkeme çocukların da fikrini alabilmektedir.